Oliekoeken

Foto: Koen van der Molen

IngrediŽnten  
850 g tarwebloem
1 eetlepel zout
3 eieren
ca. 0.65 liter melk
50 g gesmolten boter
60 g verse gist
1 theelepel suiker
800 g rozijnen
1 ŗ 2 goudrenetten
125 g amandelen
1 eetlepel kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagel
1,5 liter frituurolie of ossenwit

 

 


Bereidingswijze
Week de rozijnen in warm water. Doe de bloem en het zout in een kom.
Maak er een kuiltje in. Giet daarin de eieren, de gesmolten boter en de gist, die met iets lauwe melk en een theelepel suiker is aangemaakt. Zorg dat de rest van de melk lauwwarm is. Voeg de specerijen toe.
Roer nu van het midden uit de lauwe melk bij het beslag. Besla het enige minuten tot u blazen ziet. Keuren op dikte: het beslag moet aan de lepel blijven hangen. Indien nodig melk toevoegen.


Verzorg nu het vulsel. Laat de rozijnen uitlekken en droog ze op een doek. De amandelen met ruim koud water opzetten, aan de kook brengen, afgieten, met koud water overgieten, pellen en drogen.
Stamp de amandelen fijn en snipper de appelen. Roer nu het vulsel en het specerijenpoeder door het beslag.
Het beslag toedekken met een vochtige theedoek en op een tamelijk warme plaats circa 1 uur laten rijzen.

Een niet te diepe ijzeren kookpan vullen met olie of ossenwit en verhitten tot er juist damp van het vet af komt (170-180oC).
Met behulp van twee vetgemaakte lepels vlak boven de pan bollen vormen, en deze onmiddellijk in de hete olie laten glijden.
Na circa 3 minuten de koeken keren met een schuimspaan. Daarna verder gaar en goudbruin bakken (ca. 2 minuten).
De oliekoeken zijn gaar, als een breinaald, die erin wordt gestoken, er droog uitkomt.
Het gebak goed laten uitlekken en warm serveren.


Meer informatie over oliebollen is te vinden bij Henk Werk.

Zie ook de startpagina voor oliebollen: oliebollen.jouwpagina.nl

 

 

 

Naar het originele recept


[Home]      Laatste wijziging: 02-02-22